DNA فنوتایپینگ (تعیین فنوتیپ DNA)، روند پیش بینی فنوتیپ یک ارگانیسم با استفاده از اطلاعات ژنتیکی جمع آوری شده از ژنوتیپ یا توالی DNA است. این اصطلاح همچنین، بهعنوان تصویرسازی مولکولی (فوتوفیتینگ) شناخته شده است، از این تکنیک در درجهی اول به منظور پیشبینی ظاهر فیزیکی یک شخص و یا تبار زیستجغرافیایی (بیوژئوگرافیک) و همچنین برای اهداف پزشکی قانونی استفاده میشود.
DNA فنوتایپینگ از بسیاری از روش های علمی مشابه با پزشکی شخصی که در آن اطلاعات پزشکی بر پایهی اطلاعات ژنتیکی فردی به دست می آید، استفاده می کند به طوری که پاسخ به داروها (فارماکوژنومیک) و نتایج پزشکی با استفاده از اطلاعات ژنتیکی یک بیمار پیشبینی میشود. تنوع ژنتیکی قابل توجهی در ارتباط با یک صفت خاص با استفاده از روش “مطالعه پیوستگی کل ژنوم” (GWAS= genome- wide association study) کشف شده است، که در آن صدها مورد از هزاران یا میلیونها پلیمورفیسم تک نوکلئوتیدی (SNPها single nucleotide polymorphisms =) برای ارتباطشان با هر صفت دلخواه، مورد آزمایش قرار میگیرند. سپس برای ایجاد یک مدل ریاضی به منظور پیشبینی صفت، مدلسازی پیشبینی کننده ایجاد می شود که در مورد موضوعات جدید مورد استفاده قرار می گیرد.
روشهای تعیین تبار زیستجغرافیایی درون جامعه ژنتیکی بسیار پیشرفت کردهاند و “مطالعه پیوستگی کل ژنوم” کلید مرحلهی کنترل کیفی این روشها میباشد(۱). این رویکردها معمولاً از خوشهبندی ژنتیک انسانی در سراسر ژنوم و یا روش آماری “تحلیل مولفههای اصلی” (Principal Component Analysis – PCA) برای مقایسهی خصوصیات جدید با افراد منتخب با دودمان شناخته شده استفاده میکنند، مانند پروژه بینالمللی HapMap یا پروژه ژنوم 1000. روش دیگر، سنجش نشانگرهای اطلاعاتی تباری (AIMs= ancestry informative markers) است که این روش پلیمورفیسمهای تک نوکلئوتیدی(SNPs) را که از نظر فراوانی در میان جمعیتهای عمدهی انسانی متفاوتند، مورد سنجش قرارمیدهد.(۲).
از سال 2009، گروههای تحقیقاتی مدلهای پیشبینی کننده برای رنگ چشم، و اخیراً، رنگ مو در جمعیت اروپایی را توسعه و منتشر کردهاند(۳). اخیراً، شرکتهایی مانند Parabon NanoLabs و Identitas ارائهی خدمات DNA فنوتایپینگ پزشکی قانونی را برای اجرای قوانین بینالمللی و ایالات متحده آغاز کردهاند.
تفاوتهای بین DNA پروفایلینگ و DNA فنوتایپینگ
DNA پروفایلینگ سنتی که گاهی اوقات بهعنوان انگشتنگاری DNA نیز شناخته میشود، بهعنوان یک شناسهی زیستسنجشی (بیومتریک) از DNAاستفاده میکند. مشابه یک اسکن عنبیه یا اثر انگشت، یک پروفایل DNA منحصراً میتواند یک شخص را با دقت بسیار بالا شناسایی کند. در راستای دستیابی به اهداف پزشکی قانونی، محققان می بایست، DNA ذاتی افراد را که از قبل شناسایی شده است با DNA ی بدست آمده، تطابق دهند. DNA فنوتایپینگ زمانی استفاده میشود که محققان نیاز به محدود کردن دایرهی مظنونین احتمالی داشته باشند یا مابقی افراد ناشناخته را با شناخت اصل و نسب و ظاهرشان، شناسایی کنند. هنگامیکه فرد مظنون شناسایی شد، DNA پروفایلینگ سنتی میتواند برای اثبات یک تطابق مورد استفاده قرار گیرد، درصورتیکه نمونهی مرجع برای مقایسه وجود داشته باشد.
یک استفادهی اولیه و موفق DNA فنوتایپینگ در پزشکی قانونی – قاتل سریالی Baton Rouge
از اواخر دههی 1990 تا اوایل دههی 2000، قتل هایی به صورت سریالی در لوئیزیانا صورت گرفت. اظهارات شاهدان عینی و بررسی های پلیس حاکی از آن بود که جنایتکار، به احتمال زیاد یک مرد قفقازی است. بعد از آنکه محققان نمونههای DNA هزاران مرد قفقازی را آزمایش کردند و هیچ تطابقی با DNAی بدست آمده از صحنهی جرم نیافتند، DNA فنوتایپینگ بر روی یک نمونه DNAی صحنهی جرم توسط تکنیک DNAPrint Genomics انجام شد. این آزمایش نشان داد که تبار مظنون 85% افریقای جنوبی و 15% قفقازی است که اشاره به یک فرد افریقایی- امریکایی داشت و مسیر تحقیقات را تغییر داد. طی دو ماه، پلیس، “دریک تودلی” (کسی که بعدها برای دو مورد از این قتلها محکوم شد) را بازداشت کرد.
منابع: